Darkangel

Mellan sommarens längtan och vinterns köld

Några råd

Publicerad 2005-11-20 04:12:57 i Hälsa och ohälsa,

Några råd att prova:

  • Sök läkare när värken pågått en längre tid. Var noga med att beskriva dina symtom. Ha inte för stora förhoppningar på att läkaren ska fixa det hela. Det här är bara början.
  • Följ läkarens råd. Visst ät Panodil maxdos. Gör töjningsövningar men räkna med att beställa en ny tid efter två veckor.
  • Försök hitta tid hos sjukgymnast under tiden. Ring runt till sjukgymnaster och fråga hur dom jobbar. Ger dom behandling? I så fall vilken sorts behandling?
  • Har ni en företagshälsovård? Träffa deras sjukgymnast. Försök få dom att titta på din arbetsplats.
    Hur sitter du framför datorn?
    Enkla tips kan underlätta mycket.
  • Hur sitter du nu när du bloggar?
    Hopkurad framför en laptop? Skönt och mysigt men man hittar aldrig en skön arbetsställning för nacken.
  • Kan du både stå och sitta på jobbet? Försök att variera. Alla har ju inte kontorsjobb. Ta dit en företagssjukgymnast som kan ge bra tips om just ditt arbete.
  • Gå på behandlingar hos sjukgymnast. Är det billigaste alternativet. Välj en sjukgymnast som är ansluten till försäkringskassan. Försök få behandlingar.
    Ultraljud, värmebehandling, lätt massage och töjningar. Där du bara försöker slappna av och låter sjukgymnasten göra jobbet.
    Var försiktig med dina hemövningar. Nacken är känslig. Om du vill stretcha nackmusklerna – ta det lugnt. Mjuka övningar ska det vara om du har riktigt ont.
    Akupunktur brukar sjukgymnaster ge. Prova efter ett tag. Brukar ha bra effekt mot huvudvärk!
  • Naprapater, massörer, kiropraktorer är andra yrkesgrupper som är mycket duktiga. Men det kostar pengar och räcker sällan med enstaka behandlingar.
  • Medicin eller inte medicin. Jag är för medicin. Åtminstone under korta perioder. Gärna i samband med behandlingar. Det gör ännu mer ont när någon börjar massera och töja onda och strama muskler. Bry er inte om att ni inte vet vad som ger förbättringen. Ni utför ingen forskningsstudie. Sätt in all behandling som ger verkan och plocka bort efter hand. När ni känner er bättre, jamen minska på medicindosen då. Det andra ni gör kanske räcker nu.
    Andra säger absolut nej till medicin. Det är upp till var och en att prova och fatta sitt eget beslut. Finns inget som är rätt eller fel!
  • Träning. Lugna sköna promenader. Ökar blodcirkulationen i kroppen. Kan vara skönt!
    Gör det ni orkar och det som känns bra!
  • Styrketräning. Kan inte rekommendera det utan att en duktig sjukgymnast har träffat er flera gånger. Sjukgymnasten ska göra träningsprogrammet och helst övervaka träningen. Annars kan det göra riktigt ont av träningen.
  • Vila. Nu ska man visst inte vila alls. Olika trender olika år. Känn efter själv. Ibland skriker kroppen efter vila. Det betyder inte att man ska ligga stilla i två veckor. Utan passa på att vila när det behövs.
  • Sömn. Sömnen är otroligt viktig.
    Har du en bra kudde? Prova nackkuddar. Sjukgymnasterna brukar kunna låna ut.
  • Egna behandlingar. Värme. Riskudde eller cold/hotpack kan vara skönt.
    Låt någon i familjen eller en vän massera lite mjukt. Ibland kan det kännas skönt att massera själv.
    Tänk på andningen. Slappna av i axlarna.
  • Avspänning. Köp en CD som hjälper dig att slappna av. Prova dig fram. Finns även böcker med lite annorlunda typer av avspänning. Birgitta Rudbergs bok ”Aktiv avspänning” innehåller sköna övningar.
    Andra alternativ. Qigong, Ta Chi, Yoga, avspänningskurser. Finns hur mycket som helst.
    Men kanske bättre att ta till i ett senare skede. När den akuta värken lindrats.
Räkna med att gå på fler läkarbesök. Räcker sällan med ett. Det är så vanligt med värk i nacke och axlar. Är vanligt med huvudvärk.
Läkarna blir lite trötta på oss. Men på dom igen och igen och igen…
Det kanske finns någon privat läkare som är duktig på smärtlindring. Kan vara guld värd.
Annars är det bara att tjata.




Kommentarer

Postat av: Alexandra

Publicerad 2005-11-21 12:33:08

Ett litet tillägg bara. TENS maskinen kan göra under ibland. Ibland funkar den inte alls och ibland funkar det så pass bra att man slipper en stor dos smärtstillande. Tjata på läkaren/sjukgymnasten och prova regelbundet i en vecka. Vem vet, kanske man har tur denna gången!
Mycket bra tips annars, det märks att du är i "träsket".

Postat av: Darkangel

Publicerad 2005-11-23 00:31:50

Tack, den hade jag glömt!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela