Darkangel

Mellan sommarens längtan och vinterns köld

Hälsporre - aj, aj, aj

Publicerad 2006-02-13 06:30:01 i Hälsporre,

pillerDags för lite gott och blandat! Jag är desperat!

Nu är det alltså dags för problem med värk i hälen igen, Hälsporre.
Jag trodde att jag skulle klara mig ett bra tag nu och så kommer besvären så plötsligt. Jag kan inte riktigt se någon orsak till det.
När man har hälsporre eller Plantar Fasciit värker hälen så kraftigt att det kan vara svårt att gå. Efter ett tag värker hela foten. Jag har svårt att sätta ner foten mot golvet nu. Jag stödjer foten mot midtower datorn som står på golvet. Allt för att inte på något sätt belasta hälen.
Jag tejpade hälen före promenaden så hårt jag kunde men efter en halvtimme hade jag svårt att gå. Då var det bara tjurig vilja som hjälpte.
Det gör till och med ont att vila foten mot sängen. Jag försöker med att lägga foten på en kudde eller hålla hälen utanför sängen.
Vilket skit! Det värsta är att det kan ta så enormt lång tid innan besvären lindras. Sist tog det väl ett halvår. Eller var det ett år? Jag har glömt.
Jag har ju provat allt så några nya underkurer finns inte. Det är bara tålamod som gäller. Alla behandlingar har jag redan skrivit om under kategorin hälsporre så det känns meningslöst att gå till läkare eller sjukgymnast. Det blir sällan bättre. Ofta sämre tyvärr.
Jag funderar om det finns någon medicin som jag inte har provat. Plaquinil, malariamedicinen som vi Sjögrenspatienter provar emellanåt är ju kanske något att prova. Men då kommer jag att må illa i flera veckor. Fan, fan, fan!

Nåja, nu får jag ta en Coldpack och linda fast på hälen. Så en dunsocka över det annars fryser jag ihjäl.

Vilket otroligt gnäll det blev. Men jag måste få gnälla av mig.
Hemma säger jag ingenting.
Man kan inte tjata med omgivningen jämt om hur dåligt man mår. Folk kräks tillslut.
Finns ingen människa som orkar lyssna på gnäll hela tiden.
Inte ens jag gör det.
Man får välja sina tillfällen. Men problemet blir då omgivningen inte förstår att jag har så ont. Och att jag är sjuk.
"Har du huvudvärk nu", brukar dom aggressivt säga när jag är tvungen att berätta något. "Då måste du ju gå till läkare."
Sure! Man får ju så bra hjälp. Bläh!

Nu tar jag en Plaquinil i allafall. Testar! Fan om jag mår illa i morgon.

plaqDags för mer gott och blandat!

Kommentarer

Postat av: Lena

Publicerad 2006-02-13 10:02:05

Bra att ha en plats att tömma ur sig. Det är oerhört viktigt. Hoppas bara att du möter någon förståelse i din omgivning för det som du går igenom är inte mänskligt. Ger dig en stor cyberkram och hoppas du får en dag idag som inte värker lika mycket eller åtminstone inte eskalerar i sitt omfång.

Postat av: flasknosen

Publicerad 2006-02-13 10:40:35

Det är tyvärr ofta ens omgivning inte vill begripa vad man säger och behöver. Det blir ju inte lättare av det precis.
Alla behöver få gnälla ibland och den som inte vill läsa får väl blunda...

Postat av: hannahsthlm

Publicerad 2006-02-13 11:38:47

Lycka till med medicinen...

Postat av: Gunnel

Publicerad 2006-02-13 11:47:14

Det där låter inte ett dugg trevligt. Gör nog förbaskat ont. Vill bara säga...Krya på dig!! Tur du har en go, mjuk och blötnosad kompis.

Postat av: Darkangel svarar Lena

Publicerad 2006-02-13 13:01:23

Tack snälla Lena för dina fina ord och för din cyberkram. Det här behöver jag verkligen!

Postat av: Darkangel svarar flasknosen

Publicerad 2006-02-13 13:03:57

Nej, omgivningen vill inte alltid höra.
Utan dom ställer fler krav istället. För jag ser ju så pigg ut. Men hur det känns är ju en annan sak.
Det är skönt att få gnälla av sig! Oh, ja! :)

Postat av: Darkangel svarar hannahsthlm

Publicerad 2006-02-13 13:04:27

Tack snälla!

Postat av: Darkangel svarar Gunnel

Publicerad 2006-02-13 13:05:50

Min hund är verkligen en riktig kompis! Tur att hon finns!

Postat av: Flummis

Publicerad 2006-02-13 20:17:23

Usch! Lider verkligen med dig!
Krya på dig och hälsa Mumma! :)
Kram!!

Postat av: Darkangel svarar Flummis

Publicerad 2006-02-13 20:22:25

Tack Flummis!
Jag ska genast hälsa Mumma!

Mumma hälsar tillbaka! Voff Voff! :)

Postat av: MyyZz

Publicerad 2006-02-14 16:16:27

Jag trodde detta var ett ställe man fick gnälla på .. så vassego o gnäll vidare.

Alltså är det ok om du belastar den som du gör när du är ute med Mumma? Jag vet ju inget om hälsporre jag .. Men det är klart .. Mumma måste ut. Men å tredje sidan så är Mumma en klok hund .. borde inte hon fixa sin promenix själv när mammsen är sjuk?

Ta hand om dig .. och ta det lugnt.

*storblåspåhälen* *kryapådigkram*

Postat av: Darkangel svarar MyyZz

Publicerad 2006-02-15 02:27:48

Jag är gnällsjuk ibland. Ganska ofta faktiskt. Haha!

Man ska vila foten.
Men det gillar inte Mumma. Hon har inte någon förståelse alls. Rackarns hund!

Postat av: A

Publicerad 2006-02-18 09:03:52

Hej! Hittade av en händelse din sida när jag säkte efter "hälsporre"...har haft ont ett tag men inte vetat vad det är, en fotvårdstant sa att det troligen var hälsporre...VAD GÖR MAN?? Ont son f-n, spec på morgonen, har en vild 3½-åring och är höggravid! Vila??? Hhhmmm!! Har köpt "inlägg" på Apoteket, tycker inte dom hjälper nåt särskilt, ska man gå till läkare? Vad gör dom? Så här ont kan man ju inte bara ha..man kan ju inte göra nåt känns det som...ursäkta gnället men skönt att "prata" med nån som förstår...Alla tips mottages tacksamt!

Postat av: Helena i England

Publicerad 2006-02-23 19:09:29

Hej Darkangel! Jag hittade också din blogg när jag sökte på "hälsporre" för ett par månader sedan. Gav mig lite mer info... Har ett tips till alla er som lider precis som jag! (Jobbar som chef inom handeln och springer runt som en skållad råtta ca 8 timmar per dag, inte lätt med sån här smärta) Det finns en specialistklinik här i Surrey i England som tillverkar specialsulor för folk som lider av hälsporre. Man behöver bara göra ett enda besök, då de scannar dina fötter med laser för att få exakta mått och för att kunna kompensera för t ex plattfot. Sulorna är svindyra (mina kostade 15.000 för två par, de kan vara billigare än så beroende på typ) men DET ÄR VÄRT DET! Har haft mina i ca 1 månad nu, och det är redan mycket bättre. Vissa morgnar kan jag nästan kliva rätt upp ur sängen... Var redo att ge upp karriär och allt innan jag fick dom, så jag är otroligt tacksam. Kolla deras hemsida på http://www.heelspur.co.uk/home.html Om någon är intresserad av att veta mer så hjälper jag gärna till med tips om hur man tar sig dit osv. Hade sån tur att jag bor alldeles i närheten, kan ju vara lite besvärligare att ta sig över från Sverige. Men har man riktigt ont är det värt det. (De har 99% framgång och lovar pengarna tillbaka om det inte hjälper). Vill nån ha hjälp eller ställa frågor kan ni maila mig till [email protected]. Stor kram till alla!

Postat av: Ide

Publicerad 2006-04-20 00:38:53

Här var man visst inte ensam. Har aldrig träffat nån som haft hälsporre och trodde jag var ensam om det(ja, nästan iaf). Själv har jag haft hälsporre i 7-8 år nu(kan i komma ihåg hur det kändes innan det började) och det blir varken bättre eller sämre. Det enda som lindrat smärtan för mig är inlägg. Det känns ganska hopplöst att det ska bli bättre och det hjälper knappast att jag idrottar. Lumpen var heller ingen njutsam upplevelse men sånt har de ingen förståelse för. Antar att det bara är att bita ihop och hoppas på det bästa.

Postat av: Darkangel svarar Ide

Publicerad 2006-04-20 00:51:18

Nej, du är inte ensam.
Konstigt att så många tror det. :)
Det är ju hopplöst att vila foten. Om man är rörlig.
Men jag har faktiskt varit bra i långa perioder.
Inflammationsdämpande medicin och mina kära inlägg i skorna hjälper ganska bra.

Är du aldrig bra?

Postat av: Ide

Publicerad 2006-04-20 12:08:23

Bra å bra, det finns väl dagar då man inte känner av det lika mycket beroende på vad man gör. De dagar man är mindre aktiv brukar det gå ganska bra men känslan finns alltid kvar. Jag har inte haft några perioder eller enskilda dagar då jag har varit helt utan smärta, så nej jag är väl aldrig riktigt bra.
Jag ska troligtvis till en ny läkare snart, får se vad som händer då. Kan ju tillägga att under min tid i lumpen när jag pratade med ett befäl om mina problem så frågade han varför jag inte hade opererat mig. Jag svarade att läkarna hade sagt att man inte behandlar hälsporre utan det "läker sig själv". Han sa då att hans flickvän hade haft hälsporre och fått det opererat. Han sa även att hon var elitfotbollsspelare och att det då kanske spelade in. Jag vet inte hur det blev efter operationen men som det verkade hade hon inga problem längre.

Postat av: Eva

Publicerad 2007-03-01 23:14:35

Hej!
Hälsporre är vidrigt. Man testar allt.... och allt nytt känns bra..en stund, sen sätter smärtorna in igen med samma intensitet.
JAG HAR ETT RÅD SOM FAKTISKT HJÄLPER MEJ.
Vi med hälsporre ska ju aldrig gå barfota ej heller inomhus. Så en dag var jag till ett varuhus och hittade ett par blåa "träskor" helt i plast. ( dom e ganska poppis nu) du vet säkert vilka jag menar. Dessa skor väger i stort sett ingenting.
När jag använder dom inomhus känner jag absolut inget an hälsporren.... dessutom ger skorna faktiskt ett bar stöd för hela foten. Skorna kostade runt 100-lappen. På mej funkade det. Har du råd, testa du också. // Eva

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela